AYSAN KARAVAN

Aysan Karoser Karavan Römork San. Tic. Ltd. Şti

Merkez: Dereçavuşköy, 4.Dilek Sk.No:44 Osmangazi/Bursa

Tel: 0224 215 68 40 Fax: 0224 215 68 40 GSM : 0535 258 18 90

aysan@aysankaravan.com.tr

ANA SAYFA

KURUMSAL

İLETİŞİM

 
 
- RÖMORK VE ÇEKİ DEMİRİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER

1. Römork kullanmak istiyorum, ne yapmalıyım?

 

En başta aracınızda bir çeki demiri takılı olmalıdır. Daha sonra ise ihtiyacınıza uygun römorku seçmelisiniz. Seçimi yaparken, taşıma kapasitesi, boy, hacim, kapalı ya da açık kasa tercihi gibi hususlarda tercihinizi belirlemeniz gerekir.

 

2. Römork kullanmak için özel izne ihtiyaç var mıdır?

 

Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre; yüklü ağırlığı 750Kg’a kadar römorklar için tescil işlemi gerekmemektedir. Yüklü ağırlığı 750Kg’ı geçen römorkları tescil ettirerek ruhsat ve plaka almak ve bunları kullanacak sürücülerin ehliyetlerini de römork kullanımına göre tadil ettirtmek gerekmektedir.

 

3. Römork kullanımı için gereken kanuni şartlar nelerdir?

 

Bu konu Karayolları Trafik Yönetmeliği ile düzenlenmiştir. Kısaca özetlemek gerekirse; Çeken aracın plakasının römorka da takılması ya da yazılması gerekir. Yüklü ağırlığı 750 Kg üstünde olan römorkların tescil edilmesi ve sürücünün römorklu bir sınava girerek ehliyetine işletmesi gerekir. Hız sınırları römork çeken araçlara % 10 eksiği ile uygulanır. Tüm köprü ve otoyol geçişleri ek ücret ile mümkündür.

 

4. Çeki demiri kullanmak için gereken kanuni şartlar nelerdir?

 

Takılacak Çeki Demirinin, Avrupa Topluluğu EC94/20 standardı belgesinin olması ve yetkili montaj merkezlerinde takılması gerekir. Montajı takiben, çeki demiri araç ruhsatına işletilir.

 

5. Her araca römork takılabilir mi? Aracımın römork takma kapasitesini nasıl öğrenebilirim?

 

Çeki demiri takılabilen her araca römork takılabilir. Bazı özel modeller dışında her araca çeki demiri takılabilmektedir. Aracınıza çeki demiri takılma durumunu ve römork çekme kapasitesini, aracınızın teknik belgelerinden öğrenebilirsiniz.

 

6. İhtiyacıma uygun römorku nasıl seçebilirim?

 

Seçiminizi yaparken, öncelikle taşıma kapasitesi, boy, hacim, kapalı yada açık kasa tercihi gibi konularda tercihinizi belirlemeniz gerekir.

 

7. Çeki demirini kendim monte edebilir miyim?

 

Çeki demiri montajı, mekanik ve elektrik işlemlerden oluşmaktadır. Her iki işlemin de yetkili profesyoneller tarafından yapılması gerekmektedir.

 

8. Çeki demirini seçerken nelere dikkat etmek gerekir?

 

Çeki demirinin seçiminde, öncelikle ürünün Avrupa Topluluğu EC94/20 belgesine sahip olmasına özellikle dikkat etmek gerekmektedir. Bu belgeye sahip olmayan çeki demirlerinde güvenlik sorunları yaşanabileceği gibi araç ruhsatına işletmek de mümkün olmayacaktır. Diğer önemli bir husus da aracınız için tasarlanmış ve üretilmiş bir çeki demiri kullanmaktır. Kullanım özellikleri açısından, sabit yada portatif topuzlu çeki demirleri arasında karar vermek gerekir.

 

9. Römork kullanırken nelere dikkat etmek gerekir?

 

Römork kullanımında, hem kendinizin hem de çevrenizdekilerin güvenliği açısından kurallara dikkat etmeniz gerekiyor. Bunlardan en önemlilerini römorkta da araç plakasının yer alması, römork elektrik sisteminin, stop lambası ve sinyallerinin çalışıp çalışmadığını kontrol etmek, Normal hız limitinin 10 km/s altında olduğunuza emin olmak, Ani frenden ve direksiyon hareketlerinden kaçınmak olarak kısaca sıralayabiliriz.

 

10. Trafikte römork kullanmak sürücü için zorluk yaratır mı?

 

Hayır. Römork aracınızın geçtiği her yerde sizi takip edecektir. Geri manevra araçta olduğunun tersine hareketlerle gerçekleştirilir. Dönüşlerde uzun araç kullanma mantığı ile açıktan alarak dönüşler yapılmalıdır.Çok kısa süreli bir çalışma ile alışkanlık kazandığınızı göreceksiniz.